Mi különbség a cérna és zsineg között?

a zsineg jellemzően gombolyagos kiszerelésben kerül forgalomba Magyarországon

polirozva van (ez egy burgonya keményitő alapú massza, ami a szálak összetapadását biztositja)

több ág van összesodorva

általában vastagabb, mert alapvetően kézi kötözés a felhasználása

A legelterjedtebb számok: Nm 2/0,9 - Nm 2/1,25 - Nm 2/1,75 - Nm 2/2,4

Az első szám 2/ jelzi, hány ágú, a magyar gyakorlatban az ágszám elöl van, ha polirozott termék, pl. Nm 1,75/2 lenne, ha nem polirozott. Azonban mára már mindkét jelölés használatos, ezért mindig meg kell jegyezni a legirásban, hogy polirozott áruról van-e szó.

A cérnánál az ágszám tehát a /-jel után van, általában vékonyabb, fő rendeltetése varrás, kézzel vagy géppel.


Cérna lenből - hasznos információk

Cipővarráshoz, bőrvarráshoz régen csak lent használtak. Ma már a szintetikus cérnák egyre inkább kiszorították a lent erről a területről. Néhány felhasználás maradt meg, mint például a kézzel készített cipők, talpvarrás vagy speciális, nehéz, vastag bőrtermékek varrása. Miért jó a len, szemben a szintetikával? Nem csúszik, jól csomózható, nem nyúlik, UV álló, nem olvad, nagyon erős, a nedvesség még növeli az erősségét. Különböző vastagságokban készül, ami azt jelenti, hogy egy alap fonalból különböző számot sodornak össze, azaz különböző ágszámú lesz a cérna. Sokan keresik milliméter vastagságban a cérnákat, csak sajnos ezt így nehéz mérni, a len tulajdonsága a viszonylagos egyenőtlenség is, a len karakter, bár a cérnáknál et igyekeznek minimalizálni.

Példának vegyük az Nm 10/6 cérnát, ami elég elterjedt, sok célra megfelelő a vastagsága. Nm 10 jelentése: 10000 méter/ 1 kg, ha ezt 6 ágban sodorjuk össze: 10000/6=1666 méter/1kg. A fél kilogrammos csévéken ennek a fele van. Persze ezek nem egészen pontos számok, tolerancia van a fonalszámnál (+/- 3%-5%), a sodrás miatt rövidülhet (-1%-3%) és a nedvesség tartalomnak is szerepe van. A lennek nagyon nagy a nedvszivó képessége, a gyárból kikerülő termék 12 % nedvességet tartalmazhat, ami a légnedvesség hatására folyamatosan változik.

Nálunk az Nm - azaz numero-metrikus jelölés elterjedt. De találkozhatunk tex-ben megadott fonalfinomságokkal pl. Nm 10/x megfelel tex 100x6, illetve angolszász területen Nel jelöléssel, ahol ugyanez a finomság megfelel Nel 16,5/6-nak.

A len alapvetően merev, kemény, van tartása. Ez fokozható, ha polírozzák a cérnát. Ettől még keményebb, csúszósabb lesz. Bizonyos felhasználásnál munka közben viaszozzák.

Ezek a cérnák nemcsak bőr és cipővarráshoz, de számtalan más területen is hasznosak, mint:

Zsákvarrás, más erős szövetek rögzitése

Polírozó moppok varrása

Sátor és ponyvavarrás

Autóipar

Krikett eszközök gyártása

Elektronikai kábelek rögzítése

Tüzijáték/pirotechnika

Kézművesség, varrás, horgolás és csipkeverés

Dohányipar

Patológia (korházak)



A lenről

A len 100 napos növény... márciusban elvetik, mikor eléri az 1 méteres magasságot, kék virágokat hoz. Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, óceáni éghajlaton harmatáztatást, Egyiptomban vizáztatást végeznek a júliusi nyüvés (aratás) után, az áztatás hatására fellazul a rostokat összekötő pektin, majd tilolással összetörik a külső kemény fás szárat és  így keletkezeik a tilolt len és a tilolt kóc- A tilolt kóc nagyon alacsony értékű, főleg a kötelek, zsinegek alapanyaga. A tilolt len, a hosszú szál a a klasszikus lenfonás, a szövőfonal gyártás kiinduló anyaga.

 https://youtu.be/LNDbINF6Vew



Flax is a 100 days plant -

In Europe the flax is planted between in  and In June the flax flowers blue, reaching.  In July the flax is pulled up  and stays on the field. This is  "dew retting", the sun, the hummidity,  dew and  rain detach the skin from the wood.  This is a natural process, the bacteria decompose the pectin that binds the fibers together  and the plant is transformed into fiber. In August the straw is ready for  gathering

A len a fenntartható fejlődés egyik fontos alapanyaga, a belőle készült termékek tartósak, erősek. A növény feldolgozása és a lenből készült termékek  gyártása során nem keletkezik hulladék, a lennek a pozdorjától a szálig minden része hasznosul, ez igaz a belőle készült termékekre is.  Egy igazi "zero vaste" növény. A len használatáról már az egyiptomiak feljegyzéseiből értesülünk. A régi paraszti háztartások textiliái  hagyományosan lenből és kenderből készültek.  A lentermesztés Magyarországon a nyolcvanans évek elején megszünt a kedvezőtlen klimatikus adottságok miatt, de a lenipar megmaradt és virágzott a Buda-Flax keretein belül, majd a rendszerváltás után  Pannonflax és Hungaro-Len Kft. tartotta fent  len  gyártási kulturát 2019-ig.   A len feldolgozó ipar egyre inkább kiszorult Europából a 2000-es évek fordulójára a kinai textilipar módszeres előretörésével, miközben a lennek, mint alapanyagnak a termesztése továbbra is Franciaországban és Belgiumban koncentrálódik, a klimatikus adottságok és a termesztési kultúra fejlettsége miatt. Oldalamon néhány  lenből készült termék elérhető, reményeim szerint jövőben egyre bővülő választékkal. 

Ipari varró cérna lenből- bőrvarró cérna, talpvarró: a  lenből készült cérna előnyei minden más alapanyaggal, pl. szintetikával  szemben:

  1. nagy szakító szilárdság, azaz nagyon erős
  2. nem nyúlik
  3. nem csúszik
© 2019 Lengyel Lidia - Limit Bt. weboldala. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el